Vardar investerer i CO2 fangst selskapet Carbon Centric

Fremhevet Rakkestad CCU carbon centric modell

Karbonfangstselskapet Carbon Centric rigger seg for vekst og får Obligo og Vardar inn på eiersiden. Nå skal de bygge et større kompetansemiljø på Grålum.

Med en voksende prosjektportefølje og internasjonale ambisjoner har Carbon Centric etablert seg som en av Norges ledende prosjektutviklere for karbonfangst i industrien.

Nå styrker de eiersiden med både industriell og finansiell kompetanse. Totalt henter Carbon Centric inn over 120 millioner kroner til videre utvikling. Kapitalen kommer fra Obligo og Vardar, samt eksisterende og største eier Østfold Energi. Som del av finansieringen har selskapet også sikret et betydelig grønt lån fra DNB, samt støtte til ett av prosjektene via ENOVA.

Internasjonale ambisjoner
– Timingen var riktig for å styrke selskapet med både kompetanse og kapital, og vi er begeistret over å ha fått Obligo og Vardar med på laget. Dette viser at prosjektene våre er attraktive for både investorer og banker, sier Fredrik Häger, daglig leder i Carbon Centric.

2 personer som lener seg mot en dør på kontoret og smiler

Fondsforvalteren Obligo er den største investoren i emisjonen og gjør investeringene fra sitt klima-fond.

– Vi er imponert over hvordan Carbon Centric på kort tid har etablert seg som en av de ledende aktørene innenfor karbonfangst i Norden. Investeringen er gjort fra vårt «climate impact fond» hvor vi investerer innenfor bærekraftig infrastruktur og hvor alle initiativ skal bidra til å redusere karbonavtrykket i samfunnet, sier Christian Dovland, daglig leder i Obligo Investment Management AS

Skal bygge verdens første fullskala karbonfangstanlegg for avfallsforbrenning
Siden oppstarten i 2021 har Carbon Centric brukt tiden på å utvikle en solid prosjektportefølje. Nå ligger alt til rette for å bygge det planlagte karbonfangstanlegget i Rakkestad, som vil bli det første av sitt slag.

Selskapet har annonsert tre norske prosjekter i porteføljen med årlig fangstkapasitet opp mot 170. 000 tonn CO2 fra 2025. Selskapet har betydelige internasjonale ambisjoner og annonserte nylig avtale med Islands eneste forbrenningsanlegg.

– Det er et stort marked med dertil kapitalbehov for å bygge opp fangstkapasitet over hele Europa. Bare for å finansiere prosjektene vi jobber aktivt med skal vi hente inn godt over en milliard kroner. Mens vi venter på at CO2 -lagring skal bli tilgjengelig og lønnsomt gjør vi resirkulert karbondioksid til en råvare inn i nye produkter som for eksempel e-fuel, sier Häger.

Skal ansette flere
Carbon Centric har kontorlokaler på Grålum sammen med største eier, Østfold Energi. For å utvikle en voksende portefølje av prosjekter, og samtidig rigge selskapet for drift av egne karbonfangstanlegg, vil det bli gjort mange ansettelser i tiden fremover.

I løpet av de neste tolv månedene vil de ansette 8-10 nye medarbeidere, og ønsker fortrinnsvis å rekruttere lokalt.

– Vi har behov for kompetanse innen prosjektutvikling, prosess og termiske energisystemer, økonomi og finans, logistikk, teknisk salg, for å nevne noe, avslutter Häger.
Østfold Energi som er største eier, er svært fornøyd med utviklingen Carbon Centric har hatt siden oppstarten.

– Nå ha de virkelig tatt steget fra en intern spin-off til en industriell scale-up sier Martin Vatne, direktør for strategi og forretningsutvikling i Østfold Energi.

Fakta

  • Carbon Centric ble etablert for å få opp farten på karbonfangst og for å bidra til å løse klimakrisen.
  • Selskapet spesialiserer seg på å utvikle klimapositive prosjekter med karbonfangst fra avfall- og bioforbrenning. De selger nøkkelferdige fangstanlegg og leverer karbonfangst som tjeneste, basert på lisensiert teknologi.
  • Teknologipartnerne er KANFA Group og Slåttland Mek. Industriverksted
  • Selskapet ble etablert i 2021 av karbonfangstgründerne Kenneth Juul, Fredrik Häger og kraftprodusenten Østfold Energi.